Bez Körükler, Cnc Körükler, Endüstriyel Körükler, Platform Körükleri

BEZ KÖRÜK İMALATI

plartform-korukleri-10

Bez körük genellikle takım tezgahlarının lineer kılavuzlarını hurda ve döküntülere karşı korumak için kullanılır ve farklı boyut ve şekillerde mevcuttur. Bez körük, kaplamalı kumaştan yapılmış, akordeon şeklinde katlanmış bir örtüdür. Ana işlevi, makinenin hareketli parçalarıyla birlikte katlamak ve açmaktır. Uygulamaya bağlı olarak mekanik strese, kimyasal saldırganlığa, yüksek sıcaklığa, aşınmaya ve tekrarlayan darbelere maruz kalabilir. Bu nedenle uzun ömürlü körük yapmak teknik bilgi ve kaliteli malzeme gerektirir.

Bez Körük Üretimi

Bez körük, bir takım tezgahının boyutuna ve alanına uyacak şekilde tasarlanmalıdır. Sıkıştırılmış durum (körük boyutu tamamen katlanmış) ile uzatılmış durum (körük boyutu tamamen katlanmamış) arasındaki oran çok önemli bir faktördür. Çalışma ortamının getirdiği kısıtlamaların yanı sıra kullanılacak malzemenin türünü, kalınlığını ve aynı zamanda üretim yöntemini de belirleyecektir

Çok katmanlı körük

Çok katmanlı körükler, kaplamaya özelliklerini kazandırmak için birkaç katman malzemenin bir araya lamine edilmesinden oluşur. Dış katman, su yalıtımı ve kimyasallara karşı dayanıklılık için çeşitli tipte kumaşlardan (PVC veya PU dahil) yapılabilir. Kapağın şeklini ve yapısını sağlamak için iç tarafa bir PET film lamine edilir. Daha sonra istenilen özelliklere göre (yanmazlık, karartma…) ilave katmanlar eklenir.

çift katmanlı bez körükler

Tek katmanlı körükler

Tek katmanlı körükler, genellikle PVC plakalara monte edilen tek katmanlı bir kumaştan yapılır. Bu plakalar kapağın yapısını sağlayacak ve farklı yöntemlerle (HF kaynağı, tutkal, termal kaynak ve/veya dikiş) tutturulabilecektir.

Bez Körük Özellikleri

Çok katmanlı körükler genellikle daha kompakttır (PVC plakaların olmaması) ve küçük boyutlu makine ekipmanlarına (hassas ölçüm ekipmanı) kolaylıkla sığabilir. Kapağın yapısal bütünlüğü esas olarak PET film tarafından sağlandığından, çok katmanlı lamine körüklerin boyutları genellikle sınırlıdır. Hafif olmaları, onu yüksek hızlı LM kılavuzları için uygun kılar ancak ağır iş uygulamaları için uygun değildir.

Tek katmanlı körükler, büyük boyutlu takım tezgahlarında (CNC makineleri, lazer kesim makineleri) daha yaygındır ve genellikle PVC veya PU kaplı kumaşlardan yapılır. Yapısal bütünlük yalnızca kumaş tarafından sağlandığından, katlanma hafızası ve çekme mukavemeti kumaş seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli özelliklerdir. PVC plakaların kaynak kullanılarak tutturulması gerekliliği aynı zamanda uygun malzemelerin türünü de sınırlar. Poliüretan kaplama, PVC’ye kıyasla daha iyi bir genel performans sunuyorsa, tüm PU’lar kolayca kaynaklanamaz. Tek katmanlı körüklerin yapımı genellikle daha hızlıdır, bu da onları ilk montajlar (daha büyük seriler) için daha uygun hale getirir.